Portfolio

Schooljaar ’18- ’19

Schooljaar ’17-’18: 

Schooljaar ’16-’17

Woensdag 18 januari ’17 bij de Blauwe Loper: Schrijf! 

Presentatie over handschrift aan collega’s: Schrijven met pen en papier is voor een deel vervangen door laptop, telefoon en tablet. Langzamerhand komt het besef van het belang van handschrift terug, naast informatica. Het is met wetenschappelijk onderzoek bevestigd. Het is persoonlijk, zorgt voor beter onthouden, geeft rust, stimuleert creativiteit. Schrijven is de meest complexe vaardigheid die kinderen leren. Wat kunnen we doen ter voorbereiding en ontwikkeling van een vlot leesbaar handschrift?
Creatieve activiteiten, spelletjes op de tablet en zelf ervaren wat er gebeurt wanneer je gaat schrijven.

Schooljaar ’15 – ’16 

  • Dit schooljaar werk ik in Alkmaar op de 1e Alkmaarse Montessorischool.  Naast mijn uren daar als remedial teachter geef ik een aantal leerlingen in de midden- en tussenbouw handschrifthulp. Vooral in de middenbouw (groep 3-6) is het belangrijk direct  voldoende aandacht te besteden aan schrijven, eventueel met wat extra hulp. Jong geleerd is oud gedaan!
  • Notities maken terwijl je presenteert als volwassene: waar kun je op letten om er voor te zorgen dat duidelijk is wat je vertelt en bovendien goed leesbaar?
  • Eind groep 8 en moeite met vlot en leesbaar schrijven: met extra begeleiding kan het handschrift verbeteren.

Schooljaar ’14 – ’15 Middenbouw Montessorischool Heerhugowaard

Leerkracht Anke: Ik vind dat het handschrift van de kinderen is vooruitgegaan door jouw interventie. Door de extra aandacht voor het schrijven en de schrijfhouding, gingen de kinderen netter schrijven. Ze kijken beter en nemen de tijd om netjes te schrijven. De materialen die ze mogen meenemen om in de klas te oefenen vinden ze erg leuk. Ze gaan er mee oefenen en laten het aan andere kinderen zien. Ze zijn trots dat ze het mogen gebruiken. Je geeft de kinderen iets van jezelf, je laat zien dat je vertrouwen in ze hebt. Kortom ik ben erg tevreden. Bedankt Jeanette.

IMG_6146 - kopie (2) IMG_6148 - kopie (2)

 

 

 

 

 

Soms kan het in één les -met duidelijke tips- bijvoorbeeld voor het schrijven van breuken:

vr lesje breuken schrijvenna lesje breuken schrijven